söndag 13 december 2009

Djungelfeber

Humöret har väl inte varit på topp senaste veckan. Det har varit mycket lo-fi, sjukdom och depp på Gorillan. Jag avrundar veckan med berättelser om folkmord och etnisk rensning. Nya tag nästa vecka?

För någon vecka sen, efter en lång kväll med för mycket kött och inte tillräckligt många caipirinhas, snubblade jag på nätet över en trailer för filmen Don't Think I've Forgotten (Cambodia's Lost Rock and Roll). Eller om jag först snubblade över filmen om Los Angeles-bandet Dengue Fevers turné i Kambodja (Sleepwalking Through the Mekong). Efter allt kött var det lite suddigt, jag snubblade lite varstans. Vad som däremot var glasklart var att jag snubblat och ramlat i något alldeles underbart och jag "ramlade kär i nån som inte ens vet vem jag är".

Vet inte om det var caipirinhas och Brasilien som fick mig att tänka på Håkan men han har naturligtvis inget med det här är att göra. Det här inlägget handlar naturligtvis om Kambodja och den stundtals geniala, progressiva pop- och rockmusiken som spelades där under sent 60- och tidigt 70-tal.

Kambodja har historiskt sett många likheter med sin granne i söder, Vietnam. Men på 60-talet då Vietnam som alla vet låg i krig med USA influerades en stor grupp Kambodjanska musiker av amerikanarna på ett helt annat sätt. Bland annat genom att lyssna på militära radiosändningar tog de till sig musiken som kom att forma popmusik i västvärlden för många år framöver och gjorde den till sin egen. Och sättet de gjorde det på är helt fenomenalt.

Artister som Ros Sereysothea och Kambodjas Elvis, Sinn Sisamouth (båda på bilden ovan), blandade västerländsk popmusik och traditionell kambodjansk musik med en otrolig självklarhet.

Bloggen The Horse Drawn Zeppelin beskriver scenen så här:
"Det finns ingen tvekan om att musikerna på [samlingsskivan] Cambodian Rocks inte bara lyssnade på västerländsk rock och R&B utan även bemästrade genrerna. Det finns en lång tradition inom Kambodjansk populärmusik att som sångare retas med publiken och den lekfullheten är uppenbar på Cambodian Rocks. Det finns även en väldigt tydlig självmedvetenhet i sångerna och texterna som med glimten i ögat går igen i många moderna japanska band."
The Horse Drawn Zeppelin har även lagt ut en samling med Kambodjansk pop och garagerock för gratis nedladdning. Samlingsskivan som nämns i citatet finns även den att ladda ned gratis.

Att hitta den här musiken på skiva är annars ganska svårt och det beror naturligtvis på att artisterna med stor säkerhet alla dog under mitten av 70-talet. Alla som hängde med på historielektionerna eller för all del bara sett filmen Killing Fields vet också varför. De kambodjaner som inte avrättades mer eller mindre omdelbart av Pol Pots röda khmerer dog ofta till en följd av hans sociala ingenjörskonst.

Hursomhelst, det känns som vi bara skrapat lite på ytan hittills. Jag kommer med största säkerhet återkomma till de här artisterna med flera vid ett senare tillfälle. Tills dess, lyssna på musiken och gräv vidare själv (tipsa oss gärna om eventuella guldkorn du snubblar över). Filmen Don't Think I've Forgotten klipps just nu i New York och Dengue Fevers DVD och CD/LP finns att köpa på deras hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar